Υπολειτουργούν Ελληνικές πρεσβείες και προξενεία

Υπολειτουργούν Ελληνικές πρεσβείες και προξενεία

Αρ. Πρωτ. 10372/02.02.2011

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Υπό διάλυση βρίσκονται Ελληνικές πρεσβείες και προξενεία, καθώς υπολειτουργούν σε σημαντικό βαθμό, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, καθώς όσοι υπάλληλοι υπηρετούν στο εξωτερικό και ενώ θα έπρεπε να πληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, μετατίθεται η πληρωμή τους για το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν λάβει ούτε καν τα έξοδα λειτουργικών δαπανών. Οι αιτιάσεις του αρμόδιου Υπουργείου περί δήθεν γραφειοκρατικών προβλημάτων δεν μετριάζουν το πρόβλημα. Ακόμη και πενήντα περίπου υπάλληλοι του ΥΠΕΞ,  που είναι υπό μετάθεση, δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ μειώθηκε από πέρυσι κατά 22% και κινείται στα 330 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της περικοπής σε μισθούς και επιδόματα, η κατάσταση είναι ασφυκτική ακόμη και στις κοινωνικές επαφές. Αν μειωθεί η αποζημίωση εξωτερικού, κάποιες θέσεις θα είναι απαγορευτικές για τους αυτοσυντηρούμενους διπλωμάτες. Πολύ δε περισσότερο, δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και αξιοποίησης των αρχών του εξωτερικού. Η πολιτική της Κυβέρνησης, οδηγεί σε περιθωριοποίηση τη διπλωματική υπηρεσία και τους διπλωμάτες σε μια καθημερινότητα με συνεχείς δυσκολίες, οι οποίες φτάνουν στα όρια της προσβολής της αξιοπρέπειάς τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ανορθωθεί το κύρος της διπλωματικής υπηρεσίας, η οποία υποβαθμίζεται σημαντικά;

Απάντηση Υπουργείου